Show Menu

Chantal Boes

In 2011 kwamen we op de Turnhoutsebaan in Deurne wonen. Vlak aan de Koraalplaats. We kenden Deurne-Dorp al van meubelzaak De Pluym en gingen er ook al ’s naar Salle Jeanne. En natuurlijk ook naar het Rivierenhof vlakbij en de concerten in het Openluchttheater in de zomer. Toen ons oog viel op een huis met een gezellige tuin voor de kinderen hebben we niet lang getwijfeld. Vlak bij ’t groen, vlak bij verschillende trams en bussen, vlak bij ’t stad, vlak bij concertzaal Trix en ook vlakbij ’t Speelscholeke in de Hertstraat. Daar gaan onze kinderen nu naar school, vijf minuutjes stappen elke ochtend, wat een luxe.

chantal-boes

En er waren ook heel veel winkels in de buurt. Alleen niet zo erg veel meer in onze eigen straat. In de paar jaar dat we hier woonden zagen we hoe meer en meer panden leeg kwamen te staan. En leeg bleven. Dat maakt een trieste indruk. Zelfs met de mooi heraangelegde baan kwam er niet veel beterschap.

Voor de verbouwingen van ons eigen huis gingen we graven in de archieven van het Felixpakhuis. Daar vonden we mooie prenten terug van Deurne-Dorp in haar gloriejaren. Kleine cafeetjes, kruideniers en allerlei andere winkels naast elkaar. Een heel levendige gemeente dus, en een groot verschil met nu. Daar moest iets aan gebeuren, maar wat?

Samen met enkele bevriende kunstenaars hebben we een eigen vzw, die heet Karton. In 2012 zetten Bianca van der Heijden en ik daarmee een groots sociaal-artistiek project op poten op het Kiel, Kip Kielie genaamd. Dat bracht veel volk op de been én veel leven in de brouwerij. Dat moest ook lukken in Deurne dachten ik. Dus stapten ik naar de mensen van CC Deurne met men voorstel. Een pop-up festival op de Turnhoutsebaan! En dat samen met alle Deurnenaars, die van het cultuurcentrum, het district, de winkeliersvereniging, maar ook met alle bewoners. En soms heb je dat, dat alles mooi ineen klikt, en dat gebeurde ook.

Nu, zoveel maanden later, kunnen we met veel trots en ook nog wat zenuwen beginnen aan dit project, POP UP TUBA. Het programma is er en iedereen doet mee. We zijn zeker dat heel wat mensen nog verrast zullen zijn van hoe hun Turnhoutsebaan eruit zal zien dit najaar. Het wordt echt heel gezellig, met allemaal nieuwe winkeltjes, creatieve ontwerpers, concertjes, volkskeukens, en een complete makeover van de baan. Wij hopen alleszins dat er na dit festival hier weer een nieuwe ambiance te vinden zal zijn en dat Deurne-Dorp weer op de kaart staat.

Portretten : Chantal Boes

In aanloop naar ons festival laten we in een reeks POP UP TUBA PORTRETTEN een divers palet aan ‘steekhouders’ aan het woord die van ver of dichtbij te maken hebben met POP UP TUBA.

Eerste in de rij is straatbewoonster en initiatiefneemster Chantal Boes van VZW Karton. Zij bieden onder andere de Speelwinkel aan en hosten de matinees Chez Ivonne en Ivette.